wcag_skip_links_header

Villani

Drama 1ω 16λ 2018

Η λαϊκή Ιταλική κουζίνα, που την αγαπούν και την αντιγράφουν σε όλο τον κόσμο, πεθαίνει. Πολλοί όμως προσπαθούν να τη σώσουν. Η ταινία παρακολουθεί τέσσερις ανθρώπους από το πρωί μέχρι το βράδυ, από την αρχή μέχρι το τέλος της εργασιακής ημέρας. Με το πέρασμα του χρόνου γνωρίζουμε σιγά σιγά και τους τέσσερις ανθρώπους. Στην αρχή τους βλέπουμε στον χώρο τους, στις δουλειές τους, και αργότερα τους βλέπουμε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Με το που πέφτει ο ήλιος έρχεται η λύση, χάρη στη σοφία τους, την ηθική τους, την αλληλεγγύη και την κληρονομιά τους. Οι τέσσερις άνθρωποι αντιπροσωπεύουν όλο το φάσμα της Ιταλικής κουζίνας με όλη την ποικιλία της: τον Βορρά και το Νότο, τους άνδρες και τις γυναίκες, τους νέους και τους ηλικιωμένους. Τέσσερις “χωριάτες” που μιλούν για γεωργία, ψάρεμα, ζώα, τυριά και οικογενειακή κουζίνα. Τέσσερις άνθρωποι που καθημερινά συνθέτουν τις πολυποίκιλες αντιστάσεις και τους δισταγμούς τους μπροστά στο παγκοσμιοποιημένο διατροφικό μοντέλο που επιβάλλει την ομοιομορφία παντού. Τέσσερις άνθρωποι που μαζί με τις οικογένειές τους αποτελούν την απόδειξη ότι η παραδοσιακή Ιταλική κουζίνα ζει ακόμα, ότι το πέρασμα από τη μια γενιά στην άλλη λειτουργεί ακόμα, ότι η Ιταλική κουζίνα όπως την έχουμε κληρονομήσει ίσως έχει μια ελπίδα σωτηρίας.

La cucina popolare italiana, amata e imitata in tutto il mondo, sta morendo. Ma in tanti provano a salvarla. Il film segue quattro personaggi dall’alba al tramonto, da inizio a fine giornata di lavoro. Il passare delle ore scandisce la presentazione di ogni personaggio. Li si vede inizialmente nei loro spazi, nelle loro mansioni, per poi addentrarsi nelle loro difficoltà quotidiane. Al calar del sole emerge la soluzione, attraverso la loro etica, il loro sapere, la comunità che creano, l’eredità che lasciano. Sono stati scelti quattro personaggi che potessero rappresentare la cucina italiana, rispettando le varie caratteristiche che la compongono: Nord e Sud, uomini e donne, giovani e anziani. Quattro “villani” che parlano di agricoltura, pesca, allevamento, formaggi e cucina familiare. Quattro personaggi che nel loro fare quotidiano rappresentano la sintesi delle infinite resistenze e reticenze ad adottare un modello gastronomico e culturale uguale in tutto il mondo. Quattro personaggi con le loro famiglie per poter verificare se la cucina italiana sia ancora un patrimonio vivo, se il passaggio di informazioni tra generazioni esiste ancora, se la cucina italiana così come l’abbiamo ereditata si salverà o scomparirà.