wcag_skip_links_header

Streetfood: Il gòffre

Gastronomy 2020

Είναι σπεσιαλιτέ που σήμερα βρίσκει κανείς στα ορεινά χωριά της Βαλ Σούζα και την ετοιμάζουν στις πλατείες στα πανηγύρια, παλιά όμως κάθε σπίτι ετοίμαζε το «γκοφρέ» του (από τα Γαλλικά gauffre, που δηλώνει την κηρύθρα) σαν φτωχό υποκατάστατο του ψωμιού.

È una specialità che si prepara nelle piazze durante le feste nei borghi montani in Val Susa, ma un tempo ogni famiglia aveva la sua piastra di ghisa da scaldare sulla stufa a legna e i “gòffre” (dizione occitana che ha origine dal francese gauffre, il favro del miele che ha dato il nome alle cialde, italianizzata in “gofri”) erano il sostituto povero del pane.