wcag_skip_links_header

Street Food: Le leonesse della piadina

Gastronomy 2021

«Από το1998 μαζί με τον αδελφό μου τον Λούτσιο άνοιξα αυτό το κατάστημα με φαγητό του δρόμου αφού είχαμε ανοίξει ένα Circolo Arcigola Slow Food αφιερωμένο στον παραδοσιακό γαστρονομικό πολιτισμό της Νάπολης. Το street food, όπως λέμε σήμερα – που δεν έχει σχέση με το finger food – αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να γνωρίσει κανείς την γευστική παράδοση μιας χώρας ή μιας πόλης. Κλείνει μέσα του την αξία του ανήκειν».

«È il pane, anzi, il cibo nazionale dei romagnoli», scriveva Giovanni Pascoli, che alla piada – o pieda, pida, piè – ha dedicato rime indimenticabili. Oggi in Romagna, con 2000 chioschi, il giro d’affari è di 130 milioni di euro. Ma la piadina è cibo di strada solo dagli anni Sessanta, a Cesena, la “capitale”…»