wcag_skip_links_header

Oca in porchetta

Gastronomy 2021

Στην κεντρική Ιταλία, στο Μαρσιάνο, η γιαγιά Νατζαρένα, περήφανη κόρη αγροτών, γεμίζει, αλατίζει, λαδώνει και «διακοσμεί» την «κυρά» της για τις «γιορτές» με υλικά από το περιβόλι της.

Η χήνα «oca in porchetta» είναι φαγητό με αγροτικές ρίζες. Μια χήνα γεμίζεται με λαρδί, λάδι και κρασί, μαζί με άντερα και χόνδρους χήνας και γουρουνιού. Στη σάλτσα βράζουν τις πατάτες. Όλα τα υλικά είναι οικογενειακής παραγωγής. Η Νατζαρένα τονίζει ότι το να διαλέγει κανείς μια ζωή κοντά στη φύση, καταναλώνοντας τα προϊόντα του, αποτελεί ηθική πράξη με στόχο τη διαφύλαξη της μνήμης, των παραδόσεων και του περιβάλλοντος.

Nel centro Italia, a Marsciano, nonna Nazzarena, fiera figlia di contadini, farcisce, condisce e “abbellisce” la sua “signora” per le “feste”, con prodotti coltivati dal suo orto.

L’oca in porchetta è un pasto di festa di origine contadine, in cui un’oca viene ingrassata di lardo, olio e vino, con una farcia di interiora e cartilagini di oca e maiale. Il sugo di cottura servirà per cuocere le patate. La totalità dei prodotti è di produzione familiare. Nazzarena ci tiene a precisare che scegliere una vita nella natura, coltivando i propri prodotti, resta una scelta etica per la memoria, le tradizioni e l’ambiente.