wcag_skip_links_header

Mercati a Km 0 - Firenze

Gastronomy 2020

Όταν μιλάμε για τροφή, η πρωτεύουσα της Αναγέννησης φανερώνει τις αγροτικές της ρίζες. Στο τραπέζι δεν υπάρχει γεύση που να μη συνδέεται με κάποια ιστορία: η «σκιατσάτα» ήταν τρόπος για να ανακυκλώνεται η ζύμη που περίσσευε, η «ριμπολίτα» ήταν σούπα που διαρκούσε μια εβδομάδα και το «λαμπρεντότο» ήταν τα σκάρτα των χασαπήδων που γινόταν εκλεκτό έδεσμα συνοδεία χορτόσουπας και τραγανού ψωμιού. Αυτές οι παραδόσεις επαναλαμβάνονται κάθε μέρα στην Κεντρική Αγορά της Φλωρεντίας. Από τους λόφους του Φιέζολε μέχρι το χωριό Τσερτάλντο και τον βιότοπο του Σαν Μαρτσέλο, θα γνωρίσουμε το τοπίο της Τοσκάνης με οδηγό μας τον ουρανίσκο.

La capitale del Rinascimento rivela le sue radici contadine quando si parla di cibo. A tavola non c’è un sapore in cui non si possa scoprire una storia speciale: la schiacciata era un modo di riciclare gli avanzi di pasta per il pane, la ribollita è la zuppa che doveva durare una settimana e il lampredotto era lo scarto dei macellai, reso delizioso con un brodo di verdure e un panino croccante. Questa tradizione si rinnova ogni giorno al Mercato Centrale di Firenze. Dalle colline di Fiesole al borgo di Certaldo, fino alla Riserva Naturale di San Marcello – scopriremo il paesaggio toscano lasciandoci guidare dalla Gola.