wcag_skip_links_header

La trippa alla romana - Lazio

Gastronomy 10λ 2020

A Roma, nonna Mirella ci presenta la trippa alla romana, raccontandoci di come una volta il cibo unisse le persone, sia in guerra sia durante gli scioperi sindacali. Non si aveva tanto, ma quel poco che si possedeva si condivideva sempre con gli altri. Un soffritto di guanciale, sedano, carote e cipolle. Poi è un manuale di storia a svelarsi, di umanità, in questo raccontare che la cucina è un atto di generosità, di solidarietà con il vicino di casa. Così la trippa diventa strumento etico, storico, umano. Ma deve esser buona e saporita, dopo una lunga cottura, finita con una grande manciata di pecorino e mentuccia.

Στη Ρώμη η γιαγιά Μιρέλα μας παρουσιάζει τον πατσά αλά ρομάνα, trippa alla romana, και μας λέει ότι παλιά το φαγητό ένωνε τους ανθρώπους, στον πόλεμο όπως κατά τη διάρκεια των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων. Δεν είχαν πολλά, όσα είχαν όμως το μοιράζονταν πάντα με όλους τους άλλους. Το σέλινο, τα καρότα, τα κρεμμύδια, λίγο χοιρινό κρέας. Πρόκειται για βιβλίο ιστορίας, ανθρωπιάς, γιατί η κουζίνα είναι πράξη γενναιοδωρίας και αλληλεγγύης με τον γείτονα. Ο πατσάς γίνεται ηθικό, ιστορικό και ανθρώπινο εργαλείο. Όμως πρέπει να είναι καλός και να μαγειρεύεται με τις ώρες, και στο τέλος θέλει οπωσδήποτε πεκορίνο και δυόσμο.